Kirgiz könyvsarok nyílt a tanszékünkön

2023.03.28.
Kirgiz könyvsarok nyílt a tanszékünkön
Ünnepélyesen átadták a kirgiz könyvsarkot a Török Filológiai Tanszék előadótermében.

Február végén jelentette be Mambetakunov Ulanbek Eszenbekovics kirgiz oktatási és tudományos miniszter, hogy tekintélyes könyvadománnyal kívánja gazdagítani a tanszékünket segítve ezzel a modern kirgiz nyelv és kultúra oktatását.

Az átadóra március 28-án, kedden került sor. Az eseményt Dr. Borhy László, az ELTE rektora nyitotta meg. Beszédében kiemelte ennek a gesztusnak a fontosságát és szerepét az ELTE és a Kirgiz Köztársaság közötti kapcsolatok építésében.

Jelenlétével tisztelte meg az átadót Kirgizisztán és Kazahsztán magyarországi nagykövete is. Talantbek Kuscsubekov kirgiz nagykövet szintén hangsúlyozta, hogy a könyvadománnyal a kirgiz Oktatási és Tudományos Minisztérium az egyetemünkkel való együttműködést szeretné ösztönözni, lehetőséget teremtve arra, hogy a hallgatók, és mindenki, aki a könyvsarokhoz ellátogat, jobban megismerhesse a kirgiz történelmet és kultúrát.

Dr. Péri Benedek, a tanszék vezetője köszönetét fejezte ki a könyvsarok létrejöttéért, amelyért a kirgiz Oktatási és Tudományos Minisztérium és az egyetem vezetése egyaránt sokat tett. Rámutatott arra, hogy a kirgizekkel való kapcsolat erősítése része a tanszék azon törekvésének, hogy a török államokkal - Kirgizisztán mellett tehát Kazahsztánnal, Özbegisztánnal és Azerbajdzsánnal - való együttműködést szorgalmazza és kiépítse. A tanszék szeretné lehetővé tenni, hogy a hallgatók a törökországi török mellett rendszeresen tanulhassanak kirgiz, kazah, özbeg és azerbajdzsáni nyelven is.

Az ünnepélyes átadót autentikus kirgiz népzenei előadás, valamint állófogadás zárta.

Kirgiz könyvsarok

Kirgiz könyvsarok

0

/

0

0

/

0